dilluns, 15 de juliol del 2013

Inèrcia


Vivim en un món d'inèrcies preocupant, teixides per la rutina i el conformisme del dia a dia. 
Poca gent s'atura a fer-se preguntes, a qüestionar-se la realitat. 
Com s'explica, sinó, que algú hagi deixat correu comercial a la bústia d'una casa tapiada?

dilluns, 8 de juliol del 2013

Temps de sega


Passat el juny, guardem la falç, però no el puny. Caminarem pels camps segats amb el record de la primavera i el somriure de la revolta. Conscients que les llavors plantades en forma de lluita i esforç acaben donant els seus fruits i que, un cop tallades les espigues altives, en queda el gra, finalment, lliure.

dimecres, 3 de juliol del 2013

Concert per la llibertat...plena!


Dissabte 29 de juny a la tarda, volts del Camp Nou. Els turistes que han escollit aquest dia per fer un tomb pel voltant de l’estadi d’un dels millors clubs de futbol del món, aviat se n’adonen que la munió de gent que hi va arribant no ho fa per veure jugar l’equip blaugrana. Les banderes estelades, amb les quals segurament ja s’hauran familiaritzat, i la desfilada de samarretes amb missatges independentistes són indicatius d’un altre tipus d’esdeveniment.

Mentre observo la gentada que no para d’augmentar i les corrues d’autocars que omplen els carrers, penso que si algun d’aquests estrangers volgués aprofundir en la realitat del país, faria bé d’entrar al Camp Nou i gaudir de l’espectacle. Sis hores seguides de concert, amb més de 60 artistes a l’escenari són una mostra prou representativa de la música del país. I no només de la música. Si alguna cosa caracteritzava el concert organitzat per Òmnium Cultural, és que era més que un concert. Com ha passat en tants moments de la història d’aquest país, la música esdevé l’instrument per expressar els sentiments col·lectius i una eina que ens dóna força per seguir en la lluita pels nostres drets. Algunes de les cançons que ressonaven en les èpoques més fosques del franquisme van tornar a sentir-se el passat dissabte. Amb les mateixes veus i amb veus més joves, veus d’arreu dels Països Catalans, que deixaven clar que, malgrat que el procés d’independència abraci ara per ara tan sols el Principat, la consciència de la nació completa hi és. També veus vingudes de fora, fet que demostra que no estem sols en el nostre camí. Veus de solidaritat entre pobles, com el basc, el gallec o el palestí. I veus que anaven més enllà del clam independentista i aprofitaven l'avinentesa per denunciar les retallades, defensar la televisió pública, recordar a Esther Quintana o a Guillem Agulló. Algunes d'aquestes veus no han agradat a tots els presents i han incomodat a més d'un. Segurament a aquells que veuen la independència com una fita, quan en realitat és un mitjà per canviar les coses. 
Des d'aquí, el meu agraïment a totes les persones professionals i voluntàries que han fet possible aquest concert, i a tots els artistes que l'han omplert de contingut actuant com a altaveu de les inquietuds del poble. 
Volem la independència per construir un país de persones lliures. Només lluitant pels drets individuals i col·lectius i solidaritzant-nos amb la resta de pobles oprimits, estarem treballant veritablement per la llibertat i omplint la paraula de sentit. És així com aconseguirem que qualsevol nit surti el sol en aquest país petit i podrem alliberar-nos de les estaques a les quals encara estem lligats.

Les llengües en el nou Estat a debat



El passat dissabte 15 de juny a la tarda va tenir lloc a la Biblioteca Vapor Badia de Sabadell el seminari titulat “Les llengües en el nou Estat”. L’acte, organitzat per la CAL Sabadell i Tallers per la Llengua, amb la col·laboració d’Òmnium Cultural Sabadell, la Plataforma per la Llengua Vallès Occidental i Sabadell per la Independència-ANC, tenia per objectiu posar sobre la taula el debat entorn l’estatus legal del català i les altres llengües en un futur Estat català. Un tema de plena actualitat i que desperta gran interès entre la ciutadania, com ho demostrà la seixantena llarga de persones que hi van acudir.
El seminari va servir per unir la visió d’experts sociolingüistes amb la de les principals entitats de foment de la llengua catalana. Així, durant la primera part, es van poder escoltar les opinions dels sociolingüistes Carme Junyent, Jordi Solé i Camardons i Xavier Vila, així com la de l’actual responsable lingüístic del Diari Ara, Albert Pla Nualart. Tot seguit fou el torn dels representants de les entitats: Jaume Marfany va parlar en nom de la CAL, Ferran Suay ho féu en nom de la Federació Llull (que engloba ACPV, Òmnium Cultural i l’Obra Cultural Balear), Bernat Gasull venia en representació de la Plataforma per la Llengua i David Vila i Ros de Tallers per la Llengua.

Al llarg de gairebé quatre hores, es van discutir temes com l’oficialitat única del català, l’opció d’usar termes com llengua nacional o llengua comuna o els perills que pot suposar pel català la cooficialitat amb el castellà. També es van repassar els estatus de les llengües en altres països i es va posar èmfasi en la importància del moment històric que estem vivint, el qual ens ofereix l’oportunitat de crear una nova i millor política lingüística, que protegeixi  les prop de 300 llengües que es parlen actualment a Catalunya. Un altre aspecte que es va remarcar fou el paper dels parlants en la pervivència i normalització de la llengua.
Finalment, el públic també hi va poder dir la seva, en un intens debat que encara va seguir hores després a les xarxes socials sota l’etiqueta #llengüesnouEstat, creada especialment per l’esdeveniment.
L’objectiu de generar debat, doncs, quedà acomplert. Ara les entitats organitzadores i col·laboradores de l’acte treballen en l’edició d’un llibret digital que recollirà les ponències i les principals conclusions del seminari. 

De ben segur que el tema continuarà tractant-se des de diferents àmbits i caldrà continuar-hi treballant, tot esperant que les opinions d’aquells qui porten anys treballant per la llengua siguin tingudes en consideració quan arribi el moment de dissenyar la política lingüística del nou Estat.







Article publicat a La Drecera el dimecres 26.06.2013:  http://www.vilaweb.cat/noticia/4129223/20130626/llengues-debat.html