dimecres, 14 d’octubre del 2020

Referents invisibles

- A veure, digueu-me, quins són els vostres referents en el camp de la biologia? - la mestra comença la classe de ciències naturals amb aquesta pregunta. 

- Charles Darwin!- responen uns quants alumnes a l'uníson. L'autor de l'Origen de les espècies és, sens dubte, un dels personatges més coneguts en l'àmbit de les ciències de la vida. La seva teoria de la selecció natural, basada en les minucioses observacions que va fer durant els 5 anys de travessia a bord del Beagle, va revolucionar la manera d'entendre el món i les espècies que l'habiten, inclosa l'espècie humana.

- Louis Pasteur! -crida un estudiant des del fons de l'aula. - El que va inventar la pasteurització.

- I no només això.- afegeix la professora-. Amb els seus experiments, el científic francès va desmentir la teoria de la generació espontània dels microorganismes, va estudiar els bacteris com agents causants de malalties i va desenvolupar la vacuna contra la ràbia.

- També hi havia aquell monjo que feia experiments cultivant pèsols...com es deia? 

- Gregor Mendel!- responen alguns companys. 

- Correcte- fa la mestra- aquest religiós naturalista va establir les bases de l'herència i per això és considerat com el pare de la genètica.

- I el descobridor de la penicil·lina... Fleming es deia, oi? - diu responent-se a sí mateixa una altra alumna-  Diuen que no era gaire endreçat i que una vegada que havia deixat unes plaques amb cultius bacterians al laboratori, se li van contaminar amb un fong, el Penicillium... Al voltant del fong, es veia clarament una reducció del creixement bacterià, així que va deduir que deuria haver-hi una substància inhibidora. 

L'explicació provoca murmuris i rialles entre alguns companys, potser incrèduls amb la inversemblança de l'anècdota. 

-No rigueu, sembla ser que va anar així- apunta la mestra- És un clar exemple de serendipia, és a dir, de descobriment que té lloc de manera casual. Però tornem al tema que ens ocupa. Els personatges que heu anat dient estan molt bé, tots ells són clars referents per la seva genialitat i la seva valentia a l'hora de contradir les teories establertes. Però no trobeu que aquí passa alguna cosa? 

La classe es queda en silenci, els alumnes pensatius, fins que una noia fa un bot i posant-se les mans al cap, exclama: -No hem dit cap dona!

-Exaaacte!- fa la mestra allargant la a com si experimentés una mena d'alleujament- Però no és estrany que us hagi passat això, tenint en compte que durant molts anys les dones no van tenir accés a estudis científics i, quan hi accedien, la seva feina era menystinguda i invisibilitzada. Tanmateix, les dones hi eren i molt sovint el seu paper ha estat clau en l'avanç científic. Segur que si rumieu una mica, en recordareu alguna. 

- Jane Goodall!- s'afanya a dir una jove. 

-Molt bé, el coneixement sobre els ximpanzés no seria el mateix sense ella que ha dedicat 55 anys de la seva vida a estudiar les interaccions socials i familiars dels ximpanzés salvatges- remarca la mestra.

- Margarita Salas! - recorda una altra estudiant.

- Tot un referent en biologia molecular- explica la professora- Va fer grans aportacions com el mètode de l'ADN polimerasa phi29, que permet amplificar milions de vegades l'ADN per tal de ser analitzat.

- Josefina Castellví!- afegeix un altre- Vaig veure un reportatge sobre ella, on explicava com la seva passió per estudiar els microorganismes en condicions ambientals extremes la va portar a convertir-se en la primera dona a dirigir una base antàrtica.

- Molt bé! I si anem enrere en el temps, en coneixeu alguna? Per exemple, em sabríeu dir qui va descobrir el bacteri causant de la tuberculosi? 

-No va ser Koch? Per això se l'anomenà bacil de Koch... - comenta un jove, mig dubtós.

- Correcte. Però el que potser no sabeu és que aquest microorganisme es va poder aïllar gràcies a l'aportació d'una dona, Angelina Hesse, que va tenir la genial idea d'utilitzar una substància gelatinosa, anomenada agar, que ella feia servir per elaborar postres, com a medi de cultiu. I sabeu qui va descobrir l'estructura de l'ADN? 

- Jo tenia entès que van ser Watson i Crick i per aquest descobriment van rebre el Premi Nobel de Medicina...

- Doncs jo he llegit que va ser una dona, Rosalind Franklin. -contradiu una companya.

- Sí- aclareix la mestra- de fet va ser ella qui va captar la imatge de la molècula amb la tècnica de difracció de raigs X, amb la qual es van basar Watson i Crick per publicar la seva proposta sobre l'estructura de l'ADN.

- Encara podríem citar moltes més dones científiques que han fet grans descobriments. La teoria de l'endosimbiosi de Lynn Margulis, el fag lambda d'Esther Lederberg, els gens saltadors o transposons de Barbara McClintock...

Encara que tard, mica en mica els seus noms van sortint a la llum. Com un tresor que cal desenterrar, anem treient la sorra de la invisibilitat femenina, amb l'esperança que arribi el dia en què la ciència faci camí sense distincions de gènere.














   _______________________________________


Referentes invisibles

- A ver, decidme, ¿cuales son vuestros referentes en el campo de la biología? - la maestra empieza la clase de ciencias naturales con esta pregunta. 

- ¡Charles Darwin!- responden unos cuantos alumnos al unísono. El autor de El origen de las especies es, sin lugar a duda, uno de los personajes más conocidos en el ámbito de las ciencias de la vida. Su teoría de la selección natural, basada en las minuciosas observaciones que hizo durante los 5 años de travesía a bordo del Beagle, revolucionó la forma de entender el mundo y las especies que lo habitan, incluída la especie humana.

- ¡Louis Pasteur! -grita un estudiante desde el fondo del aula. - El que inventó la pasteurización.

- Y no solo eso- añade la profesora-. Con sus experimentos, el científico francés desmintió la teoría de la generación espontánea de los microorganismos, estudió las bacterias como agentes causantes de enfermedades y desarolló la vacuna contra la rabia.

- También hubo aquel fraile que hacía experimentos cultivando guisantes ...¿cómo se llamaba? 

- ¡Gregor Mendel!- responden algunos compañeros. 

- Correcto- dice la maestra- este religioso naturalista estableció las bases de la herencia y de ahí que sea considerado como el padre de la genética.

- Y el descubridor de la penicilina... Fleming se llamaba, ¿verdad? - dice respondiéndose a sí misma otra alumna-  Cuentan que no era demasiado ordenado y que una vez que dejó unas placas con cultivos bacterianos al laboratorio, se le contaminaron con un hongo, Penicillium... Alrededor del hongo, se veía claramente una reducción del crecimiento bacteriano, por lo que dedujo que debía existir una sustancia inhibidora. 

La explicación provoca murmullos y risas entre algunos compañeros, quizá incrédulos ante la inverosimilitud de la anécdota. 

-No os riáis, parece ser que así fue- apunta la maestra- Es un claro ejemplo de serendipia, es decir, de descubrimiento que tiene lugar de forma casual. Pero volvamos al tema que nos ocupa. Los personajes que habéis dicho estan muy bien, todos ellos son grandes referentes por su genialidad y su valentía a la hora de contradecir las teorías del momento. Pero no notáis que aquí pasa algo? 

La clase se queda en silencio, los estudiantes pensativos, hasta que una chica salta y con las manos en la cabeza, exclama: -¡No hemos dicho ninguna mujer!

-Exaaacto!- exclama la maestra alargando la a com si experimentara una especie de alivio - Pero no es extraño lo que ha sucedido, teniendo en cuenta que durante muchos años las mujeres no tuviero acceso a estudios científicos y, cuando lo tenían, su trabajo era menospreciado e invisibilizado. A pesar de todo, las mujeres estaban allí y a menudo su papel fue clave para el avance científico. Seguro que si pensáis un poco, recordaréis alguna. 

- ¡Jane Goodall!- se apresura a decir una joven. 

-Muy bien, nuestro conocimiento sobre los chimpanzés no sería el mismo sin ella,que ha dedicado 55 años de su vida a estudiar las interacciones sociales y familiares de los chimpanzés salvajes- recalca la maestra.

- ¡Margarita Salas! - recuerda otra estudiante.

- Todo un referente en biología molecular.- explica la profesora- Hizo grandes aportaciones como el método de la ADN polimerasa phi29, que permite amplificar miliones de veces el ADN para poderlo analizar.

- ¡Josefina Castellví!- añade otro- Vi un reportaje sobre ella, donde explicaba como su pasión por estudiar los microorganismos en condiciones ambientales extremas la llevó a convertirse en la primera mujer que dirigió una base antártica.

- Fantástico- exclama la profesora-  Y de tiempos pasados, ¿conocéis alguna? Por ejemplo, ¿sabríais decir quien descubrió la bacteria causante de la tuberculosis? 

-¿No fue Koch? Por eso se denominó bacilo de Koch... - comenta un joven, entre dudas.

- Correcto. Pero lo que quizá no sabéis es que este microorganismo fue aislado gracias a la aportación de una mujer, Angelina Hesse, quien tuvo la genial idea de utilizar una sustancia gelatinosa, denominada agar, que ella usaba para elaborar postres, como medio de cultivo. ¿Y sabéis quién descubrió la estructura del ADN? 

- Yo tenía entendido que fueron Watson y Crick y que por este descubrimento recibieron el Premio Nobel de Medicina...

- Pues yo leí que fue una mujer, Rosalind Franklin. -contradice una compañera.

- Sí- aclara la maestra- de hecho fue ella quien captó la imagen de la molécula con la técnica de difracción de rayos X, con la que se basaron Watson y Crick para publicar su propuesta sobre la estructura del ADN.

- Aun podríamos citar muchas más mujeres científicas que hicieron grandes descubrimientos. La teoría de la endosimbiosis de Lynn Margulis, el fago lambda de Esther Lederberg, los genes saltarines o transposones de Barbara McClintock...

Aunque tarde, poco a poco sus nombres van saliendo a la luz. Como un tesoro que debemos desenterrar, vamos sacando la arena de la invisibilidad femenina, con la esperanza que llegue el día en que la ciencia haga su camino sin distinciones de género.

                    _____________________________________

Aquest relat participa en el blog de narrativa científica Café Hypatia amb el tema #PVreferentes