dimarts, 15 de desembre del 2020

Retrat alfabètic d'Anna Mani, pionera en física i meteorologia a l'Índia

Anna Modayil Mani va néixer el 23 d'agost de 1918 a Peermade, Índia./ Anna Modayil Mani nació el 23 de agosto de 1918 en Peermade, Índia.    

Bangalore: L'any 1940 va obtenir una beca com a estudiant investigadora a l'Indian Institute of Science a Bangalore./ En 1940 obtuvo una beca como estudiante investigadora en el Indian Institute of Science en Bangalore. 

Cardamom/Cardamomo: El seu pare, enginyer civil, tenia extenses terres de cultiu d'aquesta espècie aromàtica./ Su padre, ingeniero civil, poseía extensas tierras de cultivo de esta especie aromática.

Diamants/Diamantes: Quan va fer els vuit anys, seguint una tradició familiar, va rebre unes arracades de diamants, que ella va rebutjar i al seu lloc va demanar una Enciclopèdia Britànica. Anys més tard, aquest valuós mineral va ser present a la seva vida quan treballava com a investigadora a Bangalore i va analitzar i registrar la fluorescència, l'absorció i els espectres de més de 30 tipus de diamants./ Al cumplir ocho años, siguiendo una tradición familiar, recibió unos pendientes de diamantes, que ella rechazó y en su lugar pidió una Enciclopèdia Britànica. Años más tarde, este valioso mineral estuvo presente en su vida cuando trabajaba como investigadora en Bangalore y analizó y registró la fluorescencia, la absorción y los espectros de más de 30 tipos de diamantes.

Evaporímetre/Evaporímetro: Instrument per a mesurar la intensitat de l'evaporació atmosfèrica. Anna Mani va impulsar la fabricació d'aquest i altres instruments de meteorologia com pluviòmetres, termòmetres, anemòmetres, que fins aleshores s'importaven, amb l'objectiu de convertir la Índia en un país autosuficient en aquest aspecte./ Instrumento para medir la intensidad de la evaporación atmosférica. Anna Mani impulsó la fabricación de este y otros instrumentos de meteorología como pluviómetros, termómetros, anemómetros, que hasta entonces se importaban, con el objetivo de convertir la Índia en un país autosuficiente en este aspecto. 

Física: Estudis que va cursar en el Presidency College de Madrás./ Estudios que cursó en el Presidency College de Madrás.

Gandhi: El líder del moviment d'independència de l'Índia va visitar el seu poble natal quan ella era petita i des d'aleshores sempre va sentir-se atreta per la seva doctrina./ El líder del movimiento de independencia de la Índia visitó su pueblo natal cuando ella era pequeña y desde entonces siempre se sintió atraída por su doctrina.

Handbook for Solar Radiation for India: Manual de la Radiació Solar per a la Índia, llibre que va publicar el 1980 i que esdevingué tot un referent en aquest camp en el seu país./ Manual de la Radiación Solar para la Índia, libro que publicó en 1980 y que se convirtió en referente en este campo en su país.

INSA: Acadèmia Nacional de Ciències Índies, a la qual va pertànyer a partir de 1977./ Academia Nacional de Ciencias Índias, a la cual perteneció a partir de 1977.

Joule: Unitat d'energia, treball i calor utilitzada en el Sistema Internacional d'Unitats, en honor al físic anglès James Prescott Joule. La radiació solar global mitja diària, per exemple, pot expressar-se en J/m2. / Unidad de energía, trabajo y calor utilizada en el Sistema Internacional de Unidades, en honor al físico inglés James Prescott Joule. La radiación solar global media diaria, por ejemplo, puede expresarse en J/m2.

Khadi: Teixit autòcton artesanal de l'Índia, promogut per Gandhi per tal de donar feina i mitjans de subsistència a la població, enfront a la destrucció de la indústria artesanal índia pel colonialisme britànic. Mani vestia amb orgull aquest tipus de tela com a mostra de suport a aquest moviment./ Tejido autóctono artesanal de la Índia, promovido por Gandhi para dar trabajo y medios de subsistencia a la población, frente a la destrucción de la indústria artesanal índia por parte del colonialismo británico. Mani vestía con orgullo este tipo de tela para mostrar su apoyo al movimento. 

Londres: L'any 1945 va traslladar-s'hi per estudiar a l'Imperial College, gràcies a una beca del govern. Allà va especialitzar-se en meteorologia./ En 1945 se trasladó a Londres para estudiar en el Imperial College gracias a una beca del gobierno. Allí se especializó en meteorología.

Madrás: Universitat índia on va estudiar i va presentar la seva tesi doctoral l'agost de 1945, si bé se li negà el títol de doctora per no tenir un màster previ./ Universidad índia donde estudió y presentó su tesis doctoral en agosto de 1945, aunque se le negó el título de doctora por no tener un máster previo.

Nobel: Chandrasekhara Venkata Raman, el científic indi amb qui Anna Mani va treballar a Bangalore, havia estat guardonat amb el Premi Nobel de Física l'any 1930./ Chandrasekhara Venkata Raman, el científico indio con quien Anna Mani trabajó en Bangalore fue guardonado con el Premio Nobel de Física en 1930.

Ozó/Ozono: Als anys 60 va començar a estudiar aquest gas present a l'atmosfera, quan encara no se li donava la importància que adquirí dues dècades després./ En los años 60 comenzó a estudiar este gas presente en la atmósfera, cuando todavía no se le daba la importancia que alcanzaría dos décadas después. 

Pune: L'any 1948 va començar a treballar al Departament de Meteorologia d'aquesta ciutat de l'Índia./ En 1948 empezó a trabajar en el Departamento de Meteorología de esta ciudad de la Índia.

Química: Anna Mani va treballar sobre la composició química de l'atmosfera, en particular sobre l'ozó./ Anna Mani trabajó sobre la composición química de la atmósfera, en particular sobre el ozono.

Raman: Tipus d'espectroscòpia amb la que va treballar per analitzar diamants i que deu el seu nom al científic que la va descobrir./ Tipo de espectroscopia con la que trabajó para analizar diamantes y que debe su nombre al científico que la descubrió. 

Sonda de mesura d'ozó/Sonda de medida de ozono: Aparell que va dissenyar per mesurar l'ozó de l'atmosfera i que va permetre a l'Índia reunir dades molt precises./ Aparato que diseñó para medir el ozono de la atmósfera y que permitió a la Índia reunir datos muy precisos.

Thiruvananthapuram: Capital de l'estat indi de Kerala, on va morir el 16 d'agost de 2001./ Capital del estado indio de Kerala, donde murió el 16 de agosto de 2001.

U per cent/Uno por ciento: O fins i tot inferior era l'índex d'alfabetisme de les dones índies quan Anna Mani va néixer./ O incluso inferior era el índice de alfabetismo de las mujeres índias cuando Anna Mani nació.

Venkiteshwaran: Director de la Divisió d'Instrumentació del Departament de Meteorologia de Pune quan Mani va incorporar-s'hi./ Director de la División de Instrumentación del Departamento de Meteorología de Pune cuando Mani se incorporó.

Wind Energy data for India: Llibre que va publicar l'any 1983 sobre el potencial d'energia eòlica de l'India. / Libro que publicó en 1983 sobre el potencial de energía eólica de la Índia. 

X: Els raigs X  són un tipus de radiació electromagnètica sobre la qual va investigar C.V. Raman. / Los rayos X  son un tipo de radiación electromagnética sobre la cual investigó C.V. Raman.

Yotta:  Prefix del Sistema Internacional utilitzat en física i altres disciplines científiques equivalent a un factor de 1024. / Prefijo del Sistema Internacional utilizado en física y otras disciplinas científicas equivalente a un factor de 1024.

Zetta: Prefix del Sistema Internacional utilitzat en física i altres disciplines científiques equivalent a un factor de 1021. / Prefijo del Sistema Internacional utilizado en física y otras disciplinas científicas equivalente a un factor de 1021


______________________________________________________________

Aquest text participa en el blog de narrativa científica Café Hypatia amb el tema #PVatmósfera

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada