dimecres, 15 de desembre del 2021

Estrelles del rock i de la ciència

 

Llum zodiacal sobre el Montsant (Roca Corbatera).
Font: Parc Astronòmic de Prades @parcastroprades.

Si en una nit fosca sense lluna, just després del crepuscle, mirem cap a l'oest en direcció a les constel·lacions del zodíac, potser veurem una llum tènue que s'estén de forma triangular, com una boira difuminada d'estrelles. És el que s'anomena llum o pols zodiacal. Segurament, les cultures ancestrals, que gaudien de cels amb menys contaminació lumínica que els nostres, van intentar explicar l'origen d'aquest fenomen. Ara sabem que és causada per la dispersió de la llum solar en partícules de pols interestel·lar, provinents de cometes i asteroides, presents per tot el sistema solar. Poder explicar-ho científicament no el fa menys bonic. Com tampoc són menys fascinants les aurores boreals quan sabem perquè es formen. Un dels astrofísics especialitzats en pols interplanetària és Brian May. Segurament, el seu nom no us sonarà com a científic, sinó com a músic. 

Brian May (Font: Queenpedia)

Guitarrista i compositor, Brian May és mundialment famós per ser un dels integrants del mític grup de rock Queen. La vida de Brian May és plena de desafiaments. Aficionat a la música des de ben petit, quan va fer set anys li van regalar una guitarra espanyola. Les seves mans de nen però, eren massa petites per aquell instrument, així que amb l'ajuda del seu pare, van serrar-lo fins a enxiquir-lo a la seva mida. També van transformar-ne el so amb fils de coure i imants, per tal d'emular el so d'una guitarra elèctrica. Als setze anys, aquella guitarra no el satisfeia en el seu afany per versionar les cançons que escoltava a la ràdio. Donat que econòmicament no es podia permetre una guitarra elèctrica, va decidir fabricar-se'n una, novament amb l'ajuda del seu pare, que era enginyer electrònic. Un repte que va donar els seus fruits unes setmanes més tard. Batejada com a Red Special, aquella guitarra elèctrica única emetia un so característic, i des de llavors seria l'instrument inseparable de Brian May i tot un símbol del guitarrista i de la banda Queen.

Guitarra Red Special de Brian May


El talent musical del jove May era indiscutible, si bé a l'hora d'escollir els estudis, es va decantar per les ciències, concretament per la Física i les Matemàtiques. Tanmateix, no va abandonar mai la guitarra i l'any 1968, ja llicenciat en ciències a l'Imperial College de Londres, va formar el grup de música Smile, junt amb el bateria Roger Taylor i el vocalista i baixista Tim Staffel. La seva música va captivar el jove Farrokh Bulsara, conegut amb el nom de Freddie Mercury, el qual dos anys més tard va substituir a Staffel com a líder del grup, aportant-hi la seva veu prodigiosa i grans dots de piano. La nova formació, a la qual posteriorment s'hi uní John Deacon com a baixista, va passar a anomenar-se Queen. 

El mateix any en què naixia Queen, May iniciava la seva tesi doctoral en Astronomia, dedicada a l'estudi de la llum reflectida de la pols interplanetària i la velocitat de la pols en el Sistema Solar. May compaginava els estudis astronòmics a l'Observatori del Teide de Tenerife amb els primers èxits de la banda de rock.  

Brian May i Freddie Mercury

El públic vibrava amb les cançons del grup britànic, sense saber que aquell virtuós guitarrista es dedicava a escodrinyar el cel buscant respostes, amb la mateixa passió amb què movia els dits sobre les cordes de la guitarra. Quan l'any 1974, Queen va assolir la fama a nivell internacional, May va abandonar el seu treball de tesi. L'estudiant de la pols de les estrelles s'havia convertit en estrella del rock. Va passar de les nits solitàries estudiant el cel a nits de concerts multitudinaris, de desafiar el coneixement científic a desafiar la sonoritat del rock amb un estil totalment únic i característic. Anys més tard, amb una llarga llista d'èxits acumulats, la banda va viure el desafiament més gran de la seva història: seguir endavant després de la mort de Freddie Mercuri, el 24 de novembre de 1991, víctima de la sida.

La música i l'esperit de Queen van seguir, igual com seguien les ganes de Brian May d'acabar la seva tesi científica. Tot un desafiament personal que va reprendre l'any 2006. Havien passat 36 anys des que l'havia iniciat, així que va haver de revisar els treballs sobre pols zodiacal que s'havien realitzat durant aquells anys. La investigació sobre aquest tema era en realitat escassa, encara que hi havia un interès creixent a la primera dècada del 2000. May investigà la velocitat radial de les partícules de la pols fent ús de les modernes eines d'espectroscòpia d'absorció i espectroscòpia Doppler a l'Observatori del Teide, a Tenerife, on havia començat de jove, i va completar el seu treball a l'Observatori del Roque de los Muchachos, a La Palma.  May va presentar la seva tesi l'any 2007, amb el títol A Survey of Radial Velocities in the Zodiacal Dust Cloud (Velocitat radial en el  núvol de pols zodiacal).


A vegades em pregunto què passaria si els científics fossin tan populars en la societat com ho són personatges del món de la música, del cinema o de l'esport. Potser seguiríem els seus treballs, com qui segueix gires musicals o campionats esportius, i en celebraríem els descobriments com grans victòries. Potser hi hauria més confiança en els avenços científics i, en conseqüència, menys moviments contraris, com ara els antivacunes. Potser el gran desafiament dels qui ens dediquem a la ciència és divulgar-la i fer-la més propera. És cert que la música, el cinema o l'esport ens desperten sentiments especials, però si ho pensem bé, és la ciència la que ens permet seguir gaudint-ne. És la ciència la que ha trobat tractament  a una malaltia incurable als anys 90, que s'endugué un dels artistes més carismàtics i amb una de les millors veus del S.XX.

                        _____________________________________________________________


Aquest text participa en el blog de narrativa científica Café Hypatia amb el tema #PVDesafíos


_____________________________________________________________

Estrellas del rock y de la ciencia


Luz zodiacal sobre el Montsant (Roca Corbatera).
Fuente: Parc Astronòmic de Prades @parcastroprades.

Si en una noche oscura sin luna, justo después del crepúsculo, miramos hacia el oeste, en dirección a las constelaciones del zodíaco, quizás veremos una luz tenue que se extiende de forma triangular, como una neblina difuminada de estrellas. Es lo que se conoce como luz o polvo zodiacal. Seguramente, las culturas ancestrales, que gozaban de cielos con menos contaminación lumínica que los nuestros, intentaron explicar el origen de este fenómeno. Ahora sabemos que es causada por la dispersión de la luz solar en partículas de polvo interestelar, provinientes de cometas y asteroides, presentes por todo el sistema solar. Poder explicarlo científicamente no hace que sea menos bonito. Como tampoco son menos fascinantes las auroras boreales cuando sabemos porque se forman. Uno de los astrofísicos especializados en polvo interplanetario es Brian May. Seguramente, su nombre no os va a sonar como científico, sino como músico. 

Brian May (Fuente: Queenpedia)

Guitarrista y compositor, Brian May es mundialmente famoso por ser uno de los integrantes del mítico grupo de rock Queen. La vida de Brian May está llena de desafíos. Aficionado a la música desde que era pequeño, cuando cumplió siete años le regalaron una guitarra española. Sus manos de niño eran demasiado pequeñas para aquel instrumento, así que, con la ayuda de su padre, lo serraron hasta reducirlo a su medida. También transformaron su sonido con hilos de cobre e imanes, con tal de emular el sonido de una guitarra eléctrica. A los dieciséis años, aquella guitarra no satisfacía su afán por versionar las canciones que escuchaba por la radio. Dado que económicamente no podía permitirse una guitarra eléctrica, decidió fabricarse una, nuevamente con la ayuda de su padre, que era ingeniero electrónico. Un reto que dio sus frutos unas semanas más tarde. Bautizada como Red Special, aquella guitarra eléctrica única emetía un sonido característico, y desde entonces sería el instrumento inseparable de Brian May y todo un símbolo del guitarrista y de la banda Queen.

Guitarra Red Special de Brian May
(Fuente: Queenpedia)


El talento musical del joven May era indiscutible, aunque en el momento de escoger los estudios, se decantó por las ciencias, concretamente por la Física y las Matemáticas. Sin embargo, no abandonó nunca su guitarra y en 1968, ya licenciado en ciencias en el Imperial College de Londres, formó el grupo de música Smile, junto con el bateria Roger Taylor y el vocalista y bajista Tim Staffel. Su música cautivó el joven Farrokh Bulsara, conocido con el nombre de Freddie Mercury, el cual  dos años más tarde sustituyó a Staffel como líder del grupo, aportando su voz prodigiosa y grandes  dotes de piano. La nueva formación, a la que posteriormente se unió John Deacon como bajista, pasó a llamarse Queen. 

El mismo año en que nacía Queen, May iniciava su tesis doctoral en Astronomía, dedicada al estudio de la luz reflectida del polvo interplanetario y la velocidad del polvo en el Sistema Solar. May compaginava los estudios astronómicos en el Observatorio del Teide de Tenerife con los primeros éxitos de la banda de rock.  

Brian May y Freddie Mercury

El público vibraba con las canciones del grupo británico, sin saber que aquel virtuós guitarrista se dedicaba a escudriñar el cielo buscando respuestas, con la misma pasión con la que movía los dedos sobre las cuerdas de la guitarra. Cuando en 1974, Queen alcanzó la fama a nivel internacional, May abandonó su trabajo de tesis. El estudiante del polvo de las estrellas se había convertido en estrella del rock. Había pasado de las noches solitarias estudiando el cielo a noches de conciertos multitudinarios, de desafiar el conocimiento científico a desafiar la sonoridad del rock con un estilo totalmente único y característico. Años más tarde, con una larga lista de éxitos acumulados, la banda vivió el mayor desafío de su historia: seguir adelante tras la muerte de Freddie Mercuri, el 24 de noviembre de 1991, víctima de sida.

La música y el espíritu de Queen siguieron, igual como seguían las ganas de Brian May de terminar su tesis científica. Un verdadero desafío personal que retomó en 2006. Habían transcurrido 36 años desde que lo había iniciado, así que tuvo que revisar los trabajos que se habían realizado sobre polvo zodiacal durante aquellos anys. La investigación sobre este tema era en realidad escasa, aunque había un interés creciente en la primera década del 2000. May investigó la velocidad radial de las partículas de  polvo con herramientas de espectroscopía de absorción y espectroscopía Doppler en el Observatorio del Teide, en Tenerife, donde había empezado de joven, y completó su trabajo en el Observatorio del Roque de los Muchachos, en La Palma. May presentó su tesis en 2007, con el título A Survey of Radial Velocities in the Zodiacal Dust Cloud  (Velocidad radial en la nube de polvo zodiacal).


A veces me pregunto qué pasaría si los científicos fuesen tan populares en la sociedad com lo son personajes del mundo de la música, del cine o del deporte. Quizás seguiríamos sus trabajos, como quien sigue giras musicales o campeonatos deportivos, y celebraríamos los descubrimientos como grandes victorias. Quizás habría más confianza en los avances científicos y, en consecuencia, menos movimientos contrarios, como los antivacunas. Quizás el gran desafío de quienes nos dedicamos a la ciencia es divulgarla y hacerla más cercana. Es cierto que la música, el cine o el deporte nos despiertan sentimientos especiales, però si lo pensamos bien, es la ciencia la que nos permite seguir disfrutando de ellos. Es la ciencia la que ha encontrado tratamiento a una enfermedad incurable en los años 90, que se llevó a uno de las artistas más carismáticos y con una de las mejores voces del S.XX.

               _____________________________________________________________

Este texto participa en el blog de narrativa científica Café Hypatia con el tema #PVDesafíos


1 comentari:

  1. Un articulo sorprendente. Supongo que podemos disfrutar de la música sin saber música, y del deporte sin conocer muy bien las normas. Pero sin conocimientos científicos resulta más difícil seguir los descubrimientos como tu desearías. Pero estaría muy bien que fuesen tan populares como músicos y deportistas.

    ResponElimina