Per fi, el sol. Després de varis dies grisos i plujosos, tornar a sentir l'escalfor del gran astre li dóna un impuls d'energia. A vegades pensa que és mig planta i per això persegueix amb ànsia la llum solar. S'estira amb els braços oberts sobre la gespa del jardí i s'imagina que sota la pell hi té cloroplasts, aquests petits orgànuls que contenen la clorofil·la, responsable del color verd de les plantes. Amb el cos exposat a la radiació solar, la clorofil·la fa la seva feina absorbint l'energia lumínica que permetrà realitzar el procés fotosintètic pel qual el diòxid de carboni de l'aire és transformat en compostos orgànics. Podríem dir que les plantes transformen l'energia solar en forma de fotons en energia química. Els compostos resultants, principalment glucosa, seran nutrients i font d'energia pels animals, a l'hora que l'oxigen alliberat com a producte residual a l'atmosfera els permetrà respirar. Quina gran responsabilitat ser planta!- pensa. Elles són la base de l'enorme engranatge de la vida a la Terra.
En altres ocasions, la seva imaginació la porta a sentir-se papallona. També elles depenen de la llum solar. Només sortir de la crisàlide, on ha estat reclosa en metamorfosi, la papallona necessita estar unes hores exposada al sol per tal que se li assequin bé les ales. I durant tota la seva vida adulta segueix depenent del sol, donat que necessita una temperatura corporal d'entre 33 i 38oC per volar. Com que volant la temperatura corporal baixa, s'ha d'aturar periòdicament per tornar-se a escalfar. És així, jugant amb el sol, com la papallona ens ofereix la seva dansa harmònica per camps i boscos.
Però si el que vol és trobar un animal que depengui del sol, en té per triar i remenar dins el grup dels rèptils. És àmpliament sabut que aquests animals de sang freda regulen la temperatura corporal a través de l'ambient, movent-se entre el sol i l'ombra. Si bé pot semblar un desavantatge no tenir una temperatura corporal constant, per altra banda, un rèptil pot sobreviure amb molts menys aliments que els mamífers o les aus de dimensions semblants, els quals destinen bona part dels nutrients a generar calor.
Planta, papallona, sargantana, tortuga. No és cap d'elles i és totes a la vegada. Perquè tots els éssers vius del planeta, des dels més grans mamífers, passant pels humans fins als insectes més petits o fins i tot els microorganismes, provenim d'una mateixa cèl·lula primigènia. La teoria més acceptada sobre l'origen de la vida explica com la Terra de fa vora 4.000 milions d'anys era un planeta inhòspit, amb altes temperatures, tempestes elèctriques i una intensa activitat volcànica. Tanmateix, els oceans contenien els ingredients per desenvolupar la vida, és el que es coneix com a brou primitiu. Els elements presents com l'oxigen, el carboni, el nitrogen, el fòsfor, el ferro, entre d'altres, es van anar combinant formant molècules cada vegada més complexes. Fins que, d'una manera que la ciència encara no ha estat capaç d'explicar ni de reproduir, es va formar la primera cèl·lula.
Totes aquestes reaccions van ser possibles gràcies a l'alta energia provinent de les radiacions solars. El mateix sol que avui l'escalfa i la fa somriure.
Sortida del sol a L'Escala, Alt Empordà. |
___________________________________________
Energía de vida
Por fin, el sol. Después de varios días grises y lluviosos, volver a sentir el calor del gran astro le da un impulso de energía. A veces piensa que es medio planta y por eso persigue con ansia la luz solar. Se tumba con los brazos abiertos sobre el césped del jardín e imagina que debajo de la piel tiene cloroplastos, estos pequeños orgánulos que contienen la clorofila, responsable del color verde de las plantas. Con el cuerpo expuesto a la radiación solar, la clorofila hace su trabajo absorbiendo la energía lumínica que permitirá realizar el proceso fotosintético por el cual el dióxido de carbono del aire es transformado en compuestos orgánicos. Podríamos decir que las plantas transforman la energía solar en forma de fotones en energía química. Los compuestos resultantes, principalmente glucosa, seran nutrientes y fuente de energía para los animales, a la vez que el oxígeno liberado como producto residual a la atmósfera les permitirá respirar. ¡Qué gran responsabilidad ser planta!- piensa. Ellas son la base del enorme engranaje de la vida en la Tierra.
En otras ocasiones, su imaginación le lleva a sentirse mariposa. También ellas dependen de la luz solar. Nada más salir de la crisálida, donde ha estado recluida en metamorfosis, la mariposa necesita estar unas horas expuesta al sol para secarse bien las alas. Y durante tota su vida adulta sigue dependiendo del sol, ya que necesita una temperatura corporal de entre 33 y 38oC para volar. Debido a que al volar la temperatura corporal disminuye, tiene que detenerse periódicamente para volver a calentarse. Es así, jugando con el sol, como la mariposa nos ofrece su danza harmónica por campos y bosques.
Pero si lo que quiere es encontrar un animal que dependa del sol, tiene donde escoger dentro del grupo de los reptiles. Es bien sabido que estos animales de sangre fría regulan la temperatura corporal a través del ambiente, desplazándose entre el sol y la sombra. Aunque puede parecer una desventaja no tener una temperatura corporal constante, por otro lado, un reptil puede sobrevivir con mucho menos alimento que los mamíferos o las aves de dimensiones parecidas, los cuales destinan la mayor parte de los nutrientes a generar calor.
Planta, mariposa, lagartija, tortuga. No es ninguna de ellas y es todas a la vez. Porque todos los seres vivos del planeta, desde los más grandes mamíferos, pasando por los humanos hasta los insectos más pequeños o incluso los microorganismos, provenimos de una misma célula primigenia. La teoría más aceptada sobre el origen de la vida explica como la Tierra de hace casi 4.000 millones de años era un planeta inhóspito, con altas temperaturas, tormentas eléctricas y una intensa actividad volcánica. Sin embargo, los océanos contenían los ingredientes para desarrollar la vida, es lo que se conoce como caldo primitivo. Los elementos presentes como el oxígeno, el carbono, el nitrógeno, el fósforo, el hierro, entre otros, se fueron combinando formando moléculas cada vez más complejas. Hasta que, de una manera que la ciencia todavía no ha sido capaz de explicar ni de reproducir, se formó la primera célula.
Todas estas reacciones fueron posibles gracias a la alta energía proviniente de las radiaciones solares. El mismo sol que hoy le da calor y le hace sonreir.
Salida del sol en L'Escala, Alt Empordà. |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada