dimecres, 3 de juliol del 2013

Les llengües en el nou Estat a debat



El passat dissabte 15 de juny a la tarda va tenir lloc a la Biblioteca Vapor Badia de Sabadell el seminari titulat “Les llengües en el nou Estat”. L’acte, organitzat per la CAL Sabadell i Tallers per la Llengua, amb la col·laboració d’Òmnium Cultural Sabadell, la Plataforma per la Llengua Vallès Occidental i Sabadell per la Independència-ANC, tenia per objectiu posar sobre la taula el debat entorn l’estatus legal del català i les altres llengües en un futur Estat català. Un tema de plena actualitat i que desperta gran interès entre la ciutadania, com ho demostrà la seixantena llarga de persones que hi van acudir.
El seminari va servir per unir la visió d’experts sociolingüistes amb la de les principals entitats de foment de la llengua catalana. Així, durant la primera part, es van poder escoltar les opinions dels sociolingüistes Carme Junyent, Jordi Solé i Camardons i Xavier Vila, així com la de l’actual responsable lingüístic del Diari Ara, Albert Pla Nualart. Tot seguit fou el torn dels representants de les entitats: Jaume Marfany va parlar en nom de la CAL, Ferran Suay ho féu en nom de la Federació Llull (que engloba ACPV, Òmnium Cultural i l’Obra Cultural Balear), Bernat Gasull venia en representació de la Plataforma per la Llengua i David Vila i Ros de Tallers per la Llengua.

Al llarg de gairebé quatre hores, es van discutir temes com l’oficialitat única del català, l’opció d’usar termes com llengua nacional o llengua comuna o els perills que pot suposar pel català la cooficialitat amb el castellà. També es van repassar els estatus de les llengües en altres països i es va posar èmfasi en la importància del moment històric que estem vivint, el qual ens ofereix l’oportunitat de crear una nova i millor política lingüística, que protegeixi  les prop de 300 llengües que es parlen actualment a Catalunya. Un altre aspecte que es va remarcar fou el paper dels parlants en la pervivència i normalització de la llengua.
Finalment, el públic també hi va poder dir la seva, en un intens debat que encara va seguir hores després a les xarxes socials sota l’etiqueta #llengüesnouEstat, creada especialment per l’esdeveniment.
L’objectiu de generar debat, doncs, quedà acomplert. Ara les entitats organitzadores i col·laboradores de l’acte treballen en l’edició d’un llibret digital que recollirà les ponències i les principals conclusions del seminari. 

De ben segur que el tema continuarà tractant-se des de diferents àmbits i caldrà continuar-hi treballant, tot esperant que les opinions d’aquells qui porten anys treballant per la llengua siguin tingudes en consideració quan arribi el moment de dissenyar la política lingüística del nou Estat.







Article publicat a La Drecera el dimecres 26.06.2013:  http://www.vilaweb.cat/noticia/4129223/20130626/llengues-debat.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada