dijous, 15 de desembre del 2022

Història esbiaixada

 Instruments i aparells de tota mena, reactius químics, dissolucions, cultius i piles i piles de papers amb esquemes i càlculs conformen el decorat del seu dia a dia. Són tantes les hores que passa dins el laboratori, que gairebé podria anomenar-lo casa. Tots els resultats i els informes derivats dels experiments i investigacions els firma en nom de la seva muller. Ella és qui està al capdavant del laboratori. Que ja se sap que la ciència és cosa de dones, sempre ha estat així. Ja en l'antiga Grècia, eren dones les qui predominaven com a mestres a les grans escoles d'Atenes i d'Alexandria, on un públic majoritàriament femení seguia les seves ensenyances. Algun home que va gosar estudiar i ensenyar com elles, va ser lapidat fins a morir. Al llarg dels segles han existit homes que s'han deixat els cabells llargs i s'han vestit com una dona per poder accedir a estudis superiors i dedicar-se a la ciència. Som a mitjans del segle XX i a ell almenys se li permet treballar al laboratori, encara que la seva figura resti sempre oculta.

Les hores d'esforç i dedicació finalment donen els seus fruits. Un dels seus descobriments suposarà un gir important en el món de la ciència. Una troballa sens dubte mereixedora del Premi Nobel, que se li concedirà poc temps després. El Premi però, portarà el nom de la seva dona i ella, en el moment de rebre el reputat guardó, ni tan sols el mencionarà. Diaris i publicacions aniran plens del seu nom. El d'ell restarà a l'ombra, del tot invisibilitzat. Potser d'aquí uns anys, quan ell ja no hi sigui per veure-ho, algú el rescatarà de l'oblit, com el de tants altres homes que la història ha relegat, pel simple fet de ser homes.

Aquest text participa en el blog de narrativa científica Café Hypatia amb el tema #PVsesgos


                            __________________________________________________

Historia sesgada

Instrumentos, aparatos de todo tipo, reactivos químicos, disoluciones, cultivos y pilones y pilones de papeles con esquemas y cálculos conforman el decorado de su día a día. Son tantas las horas que pasa dentro del laboratorio que casi podría llamarle hogar. Todos los resultados e informes derivados de los experimentos e investigaciones los firma en nombre de su esposa. Es ella quien está al frente del laboratorio. Que ya se sabe que la ciencia es cosa de mujeres, siempre ha sido así. Ya en la antigua Grecia, las mujeres predominaban como maestras en las grandes escuelas de Atenas y Alejandría,  donde un público mayoritariamente femenino seguía sus enseñanzas. Algun hombre que se atrevió a estudiar y enseñar como ellas, fue lapidado hasta morir. A lo largo de los siglos han existido hombres que se han dejado el pelo largo y se han vestido como mujeres para poder acceder a estudios superiores y dedicarse a la ciencia. Somos a mediados del siglo XX y a él por lo menos se le permite trabajar en el laboratorio, aunque su figura permanezca siempre oculta.

Las horas de esfuerzo y dedicación finalmente dan sus frutos. Uno de sus descubrimientos supondrá un giro importante en el mundo de la ciencia. Un hallazgo sin duda merecedor del Premio Nobel, que se le concederá poco tiempo después. Sin embargo, el Premio llevará el nombre de su mujer y ella, en el momento de recibir el reputado galardón, ni siquiera lo mencionará. Periódicos y publicaciones iran llenos de su nombre. El de él quedará en la sombra, totalmente invisibilizado. Quizás dentro de unos años, cuando él ya no viva para verlo, alguien le rescatará del olvido, como el de tantos otros hombres que la historia ha relegado, solo por el hecho de ser hombres.

Este texto participa en el blog de narrativa científica Café Hypatia con el tema #PVsesgos

L'espurna del canvi

 Asseguda al banc dels acusats, nota al damunt el pes de totes les mirades, sembrades d'enveja i rancor. Amb els cabells curts i vestida com un home, res fa pensar que aquell metge que en els darrers temps ha guanyat popularitat entre cercles femenins, és en realitat una dona. Se l'acusa d'apropar-se massa a les pacients, fins i tot de violar a dues d'elles. Les acusacions provenen majoritàriament d'altres metges, recelosos de veure com les dones prefereixen posar-se a les mans d'aquell jove metge abans que a les seves. En una societat en què es considera un deshonor despullar-se davant d'un home, la notícia de l'existència d'una metgessa no ha tardat a escampar-se secretament entre elles. Un secret que ara es veu obligada a desvelar com a única forma de demostrar la seva innocència. Davant dels ulls atònits del tribunal, s'aixeca la túnica i mostra la seva identitat femenina. La sorpresa inicial dóna pas a la ira més irracional. És una dona, una dona exercint la medicina! La follia del tiranisme es desferma i la condemnen a la pena màxima. L'expressió pena de mort se li enreda al cap com una planta enfiladissa, pessigant-li els records i els somnis. Per més que busqui en ella mateixa alguna culpa, només hi troba el desig d'alleugerir el dolor de les dones, les cures íntimes de les que ningú parla, de cuidar el temple on neix la vida. Entotsolada en els seus pensaments, amb prou feines se n'adona de la revolta generada al seu voltant. La sentència ha fet saltar l'espurna. Les dones a qui ella ha guarit, algunes salvant-les de morir durant el part, les que guardaven el secret que ella amagava sota la túnica, no poden tolerar tal injustícia. Entre les qui s'alcen en la seva defensa hi ha també mullers de metges, de jutges i de polítics responsables de l'acusació. Les protestes arriben a tal magnitud que aconsegueixen no tan sols l'alliberament de la condemnada, sinó també la derogació de la llei que prohibeix a les dones practicar la medicina.



Agnòdice (s. IV a.C.) és considerada una de les primeres ginecòlogues de la història. Si bé la seva vida es difumina entre la realitat i la llegenda, el seu relat podria ser el de tantes dones a les quals al llarg dels segles se'ls ha negat l'accés als estudis i, malgrat tot, han persistit en el somni de dedicar-se a la ciència. Com la botànica francesa Jeanne Baret circumnavegant la Terra vestida d'home a finals del s.XVIII, com la irlandesa Margaret Ann Bulkley, que sota el nom de James Barry va aconseguir ser cirurgiana a principis del s.XIX, o la catalana Dolors Aleu, la primera dona llicenciada en medicina a l'Estat espanyol l'any 1882, que acudia a la universitat amb la protecció de dos escortes. Totes elles víctimes d'un absurd biaix de gènere, del qual anem sortint empeses per la força de les dones valentes que ens han precedit.

Aquest text participa en el blog de narrativa científica Café Hypatia amb el tema #PVsesgos


                            ___________________________________________________

La chispa del cambio


Sentada en el banquillo de los acusados, siente encima el peso de todas las miradas, sembradas de envidia y rencor. Con el pelo corto y vestida como un hombre, nada hace pensar que aquel médico que en los últimos tiempos ha ganado popularidad entre círculos femeninos, es en realidad una mujer. Se le acusa de acercarse demasiado a las pacientes, incluso de violar a dos de ellas. Las acusaciones provienen mayoritariamente de otros médicos, recelosos de ver como las  mujeres prefieren ponerse en las manos de aquel joven médico antes que a las suyas. En una sociedad en la que se considera un deshonor desnudarse ante un hombre, la noticia de la existencia de una mujer médico no tarda en esparcirse secretamente entre ellas. Un secreto que ahora se ve obligada a desvelar como única forma de demostrar su inocencia. Ante los ojos atónitos del tribunal, se levanta la túnica para mostrar su identidad femenina. La sorpresa inicial da paso a la ira más irracional. ¡Es una mujer, una mujer ejerciendo la medicina! La locura del tiranismo se desata y la condenan a la pena máxima. La expresión pena de muerte se le enreda en la cabeza como una planta trepadora, pellizcándole los recuerdos y los sueños. Por más que busque en ella alguna culpa, solo encuentra el deseo de aliviar el dolor de las mujeres, las curas íntimas de las que nadie habla, de cuidar el templo donde nace la vida. Absorta en sus pensamientos, apenas se percata de la rebelión generada a su alrededor. La sentencia ha hecho saltar la chispa. Las mujeres a quien ella ha sanado, algunas salvándolas de morir durante el parto, las que guardaban el secreto que escondía bajo la túnica, no pueden tolerar semejante injusticia. Entre las que se levantan en su defensa hay también esposas de médicos, de jueces y de políticos responsables de la acusación. Las protestas llegan a tal magnitud que consiguen no solamente la liberación de la condenada, sinó también la derogación de la ley que prohibe a las mujeres practicar la medicina.


Agnódice (s. IV a.C.) es considerada una de las primeras ginecólogas de la historia. Aunque su vida se difumina entre la realidad y la leyenda, su relato podría ser el de tantas mujeres a las cuales a lo largo de los siglos se les ha negado el acceso a los estudios y, a pesar de todo, han persistido en el sueño de dedicarse a la ciencia. Como la botánica francesa Jeanne Baret circunnavegando la Tierra vestida de hombre a finales del s.XVIII, como la irlandesa Margaret Ann Bulkley, que bajo el nombre de James Barry logró ser cirurgiana a principios del s.XIX, o la catalana Dolors Aleu, la primera mujer licenciada en medicina en el Estado español en 1882, que acudía a la universidad con la protección de dos escoltas. Todas ellas víctimas de un absurdo sesgo de género, del cual vamos saliendo empujadas por la fuerza de las mujeres valientes que nos han precedido.


Este texto participa en el blog de narrativa científica Café Hypatia con el tema #PVsesgos

dimarts, 15 de novembre del 2022

Entre les cendres

 Alexandria, any 292 d.C. Per ordre de l'emperador romà Dioclecià, tots els tractats d'alquímia han de ser destruïts. Pretendre transformar el plom i altres metalls en or és considerat una amenaça al seu poder hegemònic. El decret de Dioclecià representa la primera vegada que apareix la paraula alquímia, de l'àrab الخيمياء [al-khīmiyā], que podria estar formada per l'article al- i la paraula grega khumeia (χυμεία), que significa fusió o mescla de líquids. En ella hi trobem l'origen etimològic de la paraula química. I és que l'alquímia fou la predecessora d'aquesta branca de la ciència moderna.

Segles de recerca, d'experimentació amb la matèria, de descripcions de noves tècniques i instruments s'esvaeixen entre les flames. Com tristament ja havia passat en altres moments de la història, la gran Biblioteca d'Alexandria, veu desaparèixer bona part del seu valuós fons bibliogràfic.


Granada, 23 de febrer de 1502. Per ordre dels Reis Catòlics, tots els llibres religiosos musulmans han de ser cremats. Incapaços de distingir els textos de fe de la resta d'escrits en àrab, els soldats opten per cremar tots els llibres en aquesta llengua. Centenars de milers de pàgines per les quals passegen segles de poesia, de filosofia, d'art, d'arquitectura, de música i també d'avenços científics i tecnològics, amb tractats de medicina, botànica i agricultura, són devorades pel foc.

I malgrat tot, la ciència i el coneixement persisteixen. L'embat anihilador mai és prou potent per trencar el fil de l'avanç científic i cultural. 
El nom d'una dona perviu entre les cendres de la Biblioteca d'Alexandria i entre les pàgines de la història escrita en masculí. Maria la Jueva, l'Hebrea o Míriam la Profetessa va viure entre el segle I i el s.III dC. Dos segles que ballen. Com balla la història al ritme trist dels conflictes de la humanitat. 
Gravat representant a Maria la Jueva
del llibre de Michael Maier
Symbola Aurea Mensae Duodecim Nationum (1617) 

La seva petjada és difícil d'esborrar. En parla Zoòsim de Panàpolis, alquimista d'Alexandria al s.IV d.C i Jorge Sincelo, cronista bizantí al s.VIII. També fa referència a ella l'enciclopedista àrab Al-Nadim l'any 879 dC. Encara avui dia s'anomena en cuines i laboratoris químics quan es prepara el bany maria. Fou ella qui ideà aquest sistema per escalfar lentament i uniforme una substància líquida o sòlida. 

Balneum Mariae alquímic o bany Maria, 
Coelum philosophorun, Philip Ulstad (1528),
Chemical Heritage Foundation.


Mare de l'alquímia, se li atribueix també la invenció de l'alambí. Aquest aparell, anomenat popularment olla o fassina, permet la destil·lació (del llatí de-stillare, que vol dir gotejar) d'un líquid mitjançant l'evaporació per escalfament i posterior condensació per refredament. El líquid s'escalfa en un recipient, els components més volàtils del líquid s'evaporen i circulen per un serpentí on es condensen per refredament i són recollits en un recipient final. Un procés que serveix per elaborar perfums, medicines o begudes alcohòliques. L'alambí (de l'àrab al-inbiq الأنبيق), va arribar a les nostres terres de la mà dels àrabs.  Al s. XII és descrit per l'agrònom andalusí Ibn al-Awwam en el seu Llibre de l'agricultura, on descriu com destil·lar aigua de roses. 
Aquest és un dels nombrosos invents i avenços que devem a la presència de la cultura àrab a la Península Ibèrica durant prop de vuit segles. 
Alambí de coure del s.XVIII.
Museu de la Farmàcia Catalana,
Font: Museu virtual de la Universitat de Barcelona


Som hereus de tot allò que el foc no va consumir, de la tradició oral, de la valentia d'aquells que van salvar documents d'amagat de les autoritats i dels que no es van conformar amb les teories i creences preestablertes.

Quan destil·lem la història, hi descobrim protagonistes invisibilitzats, com han estat les dones, o pobles sencers, com l'andalusí. La cultura islàmica compilà coneixements del saber antic i en creà de nou, fruit de l'experimentació, lliure de les restriccions del cristianisme de l'època, sent l'alquímia islàmica el més semblant que existia a un laboratori químic.

Malauradament, alguns sabers de l'antiguitat s'evaporaren per sempre amb la calor de l'odi i la confrontació. No hi ha pitjor invent que la guerra.

Aquest text participa en el blog de narrativa científica Café Hypatia amb el tema #PVdíainventor


___________________________________________________

Entre cenizas

Alejandría, año 292 d.C. Por orden del emperador romano Diocleciano, todos los tratados de alquimia deben ser destruidos. Pretender transformar el plomo y otros metales en oro es considerado una amenaza a su poder hegemónico. El decreto de Diocleciano representa la primera vez que aparece la palabra alquimia, del árabe الخيمياء [al-khīmiyā], que podría estar formada por el artículo al- y la palabra griega khumeia (χυμεία), que significa fusión o mezcla de líquidos. En ella encontramos el origen etimológico de la palabra química. Y es que la alquimia es la predecesora de esta rama de la ciencia moderna.

Siglos de investigación, de experimentación con la materia, de descripciones de nuevas técnicas e instrumentos se desvanecen entre las llamas. Como tristamente  había sucedido ya en otros momentos de la historia, la gran Biblioteca de Alejandría, ve desaparecer gran parte de su valioso fondo bibliográfico.


Granada, 23 de febrero de 1502. Por orden de los Reyes Católicos, todos los libros religiosos musulmanes deben ser quemados. Incapaces de distinguir los textos de fe del resto de escritos en árabe, los soldados deciden quemar todos los libros en esta lengua. Centenares de miles de páginas por las cuales pasean siglos de poesía, de filosofía, de arte, de arquitectura, de música y también de avances científicos y tecnológicos, con tratados de medicina, botánica y agricultura, son devoradas por el fuego.

Y a pesar de todo, la ciencia y el conocimiento persisten. El embate aniquilador nunca es lo suficientemente potente para romper el hilo del avance científico y cultural.
El nombre de una mujer pervive entre las cenizas de la Biblioteca de Alejandría y entre las páginas de la historia escrita en masculino. María la Judía, la Hebrea o Míriam la Profetisa vivió entre el siglo I y el s.III dC. Dos siglos que bailan. Como baila la historia al ritmo triste de los conflictos de la humanidad. 
Grabado representando a María la Judía
del libro de Michael Maier
Symbola Aurea Mensae Duodecim Nationum (1617) 

Su huella es difícil de borrar. Citada por Zoósimo de Panápolis, alquimista de Alejandría en el s.IV d.C y por Jorge Sincelo, cronista bizantino en el s.VIII. También hace referencia a ella el enciclopedista árabe Al-Nadim en el año 879 dC. Todavía hoy en día es nombrada en cocinas y laboratorios químicos cuando se prepara el baño maría. Fue ella quien ideó este sistema para calentar lenta y uniformemente una sustancia líquida o sólida.

Balneum Mariae alquímico o baño maría, 
Coelum philosophorun, Philip Ulstad (1528)
Chemical Heritage Foundation.

 Madre de la alquimia, se le atribuye también la invención del alambique. Este aparato, también llamado alquitara, permite la destilación (del latín de-stillare, que significa gotear) de un líquido mediante evaporación por calentamiento y posterior condensación por enfriamiento. El líquido se calienta en un recipiente, los componentes más volátiles del líquido se evaporan y circulan por un serpentín donde se condensan per enfriamiento y son recogidos en un recipiente final.  Un proceso que sirve para elaborar perfumes, medicamentos o bebidas alcohólicas. El alambique (del árabe al-inbiq الأنبيق), llegó a nuestras tierras de la mano de los árabes.  En el s.XII es descrito por el agrónomo andalusí Ibn al-Awwam en su Libro de la agricultura, en el cual describe como destilar agua de rosas. 
Este es uno de los numerosos inventos y avances que debemos a la presencia de la cultura árabe en la Península Ibérica durante casi ocho siglos. 
Alambique de cobre del s.XVIII.
Museu de la Farmàcia Catalana,
Fuente: Museu virtual de la Universitat de Barcelona



Somos herederos de todo lo que el fuego no consumió, de la tradición oral, de la valentía de aquellos que salvaron documentos a escondidas de las autoridades y de los que no se conformaron con las teorías y creencias preestablecidas.

Cuando destilamos la historia, descubrimos protagonistas invisibilizados, como han sido las mujeres, o pueblos enteros, como el andalusí. La cultura islámica compiló conocimientos del saber antiguo y creó de nuevo, fruto de la experimentación, libre de las restricciones del cristianismo de la época, siendo la alquimia islámica lo más parecido que existía a un laboratorio químico.

Por desgracia, algunos saberes antiguos se evaporaron para siempre con el calor del odio y la confrontación. No hay peor invento que la guerra.


Ese texto participa en el blog de narrativa científica Café Hypatia con el tema #PVdíainventor


Inventari de records

 

Tanca els ulls i veu aquella nina amb la que va passar tantes hores jugant quan era petita. Miss Illusion, es deia. Per ella però, era l'Annie. Mai li havien agradat els noms comercials i impersonals, trobava que batejar-les al seu gust les feia úniques. Aquesta en concret era una nina especial, podia ser rossa o morena segons el moment gràcies a unes perruques intercanviables, mentre que els ulls  variaven de blau a marró prement un botó. En el seu record, un reguitzell de sons familiars omplen l'espai. El catric-catrac de la màquina de cosir de la mare, moguda pel vaivé acompassat del seu peu, sona en sintonia amb el teclejar enèrgic del pare sobre la màquina d'escriure. A fora, plou a bots i barrals i ja sent la seva germana gran entrant a casa amb el paraigües de colors xop, mentre rondina perquè se li ha fet malbé el pentinat que curosament s'havia modelat amb el corró pels cabells acabat d'estrenar. 

Perquè hi pensa ara? Ah, sí, a la ràdio han comentat una frase que diuen que va pronunciar Voltaire l'any 1764: "hi ha dones lletrades i dones guerreres, però mai hi ha hagut dones inventores". I ara li sembla veure com a la nina se li escapa el riure mentre un nom ressona per tota la casa: Beulah Louise, l'estatunidenca inventora dels ginys que conformen el seu inventari de records.

Patent estatunidenca núm. 2.037.091
(màquina de cosir).
Oficina de Patents i Marques d'EEUU.








Beulah Louise Henry (Raleigh, 28 de setembre de 1887 - Nova York, 26 de febrer de 1973) va ser una inventora estatunidenca que al llarg de la seva vida va arribar a crear un total de 110 invents,  49 dels quals amb patent pròpia. Alguns d'aquests invents, pertanyents a la indústria de les joguines, de l'estètica, de la higiene personal, d'oficina o de la llar, són:
- Congelador per fer gelats (1912)
- Paraigües amb varis colors (1924)
- Corró pels cabells (1925)
- Bossa per a paraigües (1925)
- Aparell per fer esport a l'aigua (1927)
- Cobertura de peus (1927)
- Aparell flotador (1929)
- Vàlvula per a objectes inflables (1929)
- Dolly Dips, esponges infantils amb sabó (1929)
- Protograph, màquina d'escriure que permetia fer quatre còpies d'un document mecanografiat (1932)
- Miss Illusion, nina amb ulls que poden canviar de color i tancar-se (1935) 
- Màquina d'escriure (1936)
- Màquina de cosir sense bobina (1940)
- Dispositiu per produir sons articulats (1941)
- Aparells de costura (1941)
- Sobres contínuament units per enviaments de correu massius (1952)
- Obrellaunes (1956)

Patent estatunidenca núm. 1.565.145
 (ràdio-nina).
Oficina de Patents i Marques d'EEUU.


Aquest text participa en el blog de narrativa científica Café Hypatia amb el tema #PVdíainventor


                            __________________________________________________

Inventario de recuerdos

Cierra los ojos y ve aquella muñeca con la que pasó tantas horas jugando cuando era niña. Miss Illusion, se llamaba. Para ella, sin embargo, era Annie. Nunca le habían gustado los nombres comerciales e impersonales, le parecía que bautizarlas a su gusto las hacía únicas. Esta en concreto era especial, podía ser rubia o morena según el momento gracias a unas pelucas intercambiables, mientras que los ojos  variaban de azul a marrón apretando un botón. En su recuerdo, una sarta de sonidos familiares llenan el espacio. El traca, traca de la máquina de coser de su madre, movida por el vaivén acompasado de su pie, suena en sintonía con el teclear enérgico de su padre sobre la máquina de escribir. Fuera, llueve a cántaros y ya oye a su hermana mayor entrando en casa con el paraguas de colores xorreando, mientras se queja porque se le ha estropeado el peinado que tan cuidadosamente se había moldeado con el rodillo de pelo recién estrenado.

¿Por qué piensa ahora en todo esto? Ah, sí, por la radio han comentado una frase que dicen que pronunció Voltaire en 1764:  "hay mujeres letradas y mujeres guerreras, pero nunca ha habido mujeres inventoras". Y ahora le parece ver como a la muñeca se le escapa la risa mientras un nombre resuena por toda la casa: Beulah Louise, la mujer estadounidense inventora de los artilugios que conforman su inventario de recuerdos.
Patente estadounidense no. 2.037.091
(máquina de coser).
Oficina de Patentes y Marcas de los Estados Unidos.










Beulah Louise Henry (Raleigh, 28 de septiembre de 1887 - Nueva York, 26 de febrero de 1973) fue una inventora estadounidense que a lo largo de su vida llegó a crear un total de 110 inventos, 49 de los cuales con patente propia. Algunos de estos inventos, pertenecientes a la indústria del juguete, de la estética, de la higiene personal, de oficina o del hogar son:
- Congelador para hacer helados (1912)
- Paraguas con varios colores (1924)
- Rodillo de pelo (1925)
- Bolsa para paraguas (1925)
- Aparato para hacer deporte en el agua (1927)
- Cobertor de pies (1927)
- Aparato flotador (1929)
- Válvula para objectos inflables (1929)
- Dolly Dips, esponjas infantiles rellenas con jabón (1929)
- Protograph, máquina que permitía hacer cuatro copias de un documento mecanografiado (1932)
- Miss Illusion, muñeca con ojos que podían cambiar de color y cerrarse (1935)
- Máquina de escribir (1936)
- Máquina de coser sin bobina (1940)
- Dispositivo para producir sonidos articulados (1941)
- Aparatos de costura (1941)
- Sobres contínuamente unidos para envíos de correo masivos (1952)
- Abrelatas (1956)

Patente estadounidense no. 1.565.145
 (radio-muñeca).
Oficina de Patentes y Marcas de los Estados Unidos.


Este texto participa en el blog de narrativa científica Café Hypatia con el tema #PVdíainventor





dissabte, 15 d’octubre del 2022

Microrevoltes

 Què passaria si un bon dia tots els microorganismes que treballen per nosaltres es declaressin en vaga? Si cansats de ser explotats, de viure sota la pressió d'haver de mantenir el ritme de producció, aturessin la seva multiplicació i el seu metabolisme? Hi pensa mentre comprova el funcionament del bioreactor, on milions de bacteris creixen i es multipliquen exponencialment. S'imagina a mestres formatgers, iogurters i enòlegs desconcertats en veure formatges que no maduren, llet que no forma iogurt, tines on el most no fermenta. S'imagina a tècnics de laboratori desesperats perquè no obtenen els cultius desitjats, aturant-se la producció d'antibiòtics, de vacunes, de probiòtics, de biofertilitzants i biopesticides. Realment, les conseqüències serien nefastes i la idea, malgrat ser del tot absurda, la fa somriure. No deixa de ser graciós com els humans, aparentment amos i senyors del planeta, depenem d'aquestes formes de vida microscòpica per viure. La humanitat utilitza els llevats, els fongs i els bacteris des de molt abans de conèixer-ne la seva existència. 

Tines de la Vall del Flequer (Bages),
destinades a la producció de vi a mitjans del s.XIX.
Foto: Salut Vila, octubre de 2017

El llevat Saccharomyces cerevisiae ens ha acompanyat des de temps antics, oferint-nos el producte de la seva fermentació per elaborar pa, vi i cervesa. Civilitzacions com l'egípcia consideraven la cervesa com la beguda dels déus. 

Els bacteris làctics, Lactobacillus i Streptococcus, viatjaven dins els sacs de llet fresca dels pobles nòmades de l'antiga Tràcia, actual Bulgària, cap al 4.500 aC. L'escalfor i el contacte de la llet amb la pell del sac mentre recorrien camins, creava un ambient idoni perquè els bacteris transformessin la lactosa de la llet en àcid làctic, donant lloc als primers iogurts de la història.

Colònies de Penicillium
sobre agar SDA. Foto: Salut Vila

Fongs com Penicillium roqueforti permeten l'elaboració de potents formatges dels quals ja en parlava Plini el Vell l'any 76 dC. Curiosament, Penicillium és també el protagonista de la serendipitat de Fleming, de la qual van derivar els primers antibiòtics. Si bé l'ús de floridures provinents d'aliments o del terra per curar ferides ja era present en cultures tant distants com l'antiga Grècia, la Índia, la Xina, Rússia o els nadius nord-americans, va ser a partir de l'aïllament de substàncies antibiòtiques, anomenades penicil·lines pel fong Penicillium, que la medicina va fer un pas de gegant, esdevenint la penicil·lina el medicament que ha salvat més vides de la història. 

Salvar vides. Els mots ressonen al seu cap. La mirada fixa en el bioreactor. A l'interior, un medi de cultiu conté els nutrients necessaris pel creixement de Clostridium botulinum. Els seus ingredients preferits i un estricte control de temperatura i pH, afavoreixen que es multipliqui i produeixi la seva característica toxina. Habitant de sòls i aigües estancades, aquest bacteri té la particularitat de formar espores altament resistents, que li permeten sobreviure a altes temperatures i en absència d'oxigen. La toxina generada per aquest bacil, amagada en conserves mal elaborades, ens pot provocar la mort, però produïda i administrada sota control permet tractar malalties neurològiques associades a hiperactivitat muscular o ser usada en tractaments d'estètica, el famós bòtox. Al laboratori on treballa però, el destí és molt diferent. S'estremeix cada cop que hi pensa. Si visqués com els microorganismes, aliens a les conseqüències de la seva activitat, o com la majoria dels seus companys de feina, que ignoren els objectius reals de l'empresa, no tindria aquest pes a la consciència. Però ella sap la veritat. 

Representació de malalts
de verola (Mèxic, 1538).
Font: Revista chilena de infectología
I mentalment repassa els episodis de la història en què l'afany absurd i incomprensible dels humans per la guerra ha convertit els microorganismes en armes cruels i silencioses. Veu les forces colonials escampant el virus de la verola entre les poblacions indígenes americanes. 

S'esgarrifa pensant que les tropes russes van llençar cadàvers infectats de pesta sobre Tallin l'any 1710. Recorda com el govern alemany va enviar cartes contaminades amb Bacillus anthracis a Finlàndia, Romania, Estats Units i l'Argentina, durant la Primera Guerra Mundial. 

Per no parlar dels esgarrifosos experiments amb agents biològics en éssers humans perpetrats per la Unitat 731 de l'Exèrcit Imperial japonès entre 1937 i 1945. Tristament, la part més fosca de la humanitat segueix fent camí i les toxines generades en el bioreactor que té al davant seran usades amb finalitats bèl·liques.

        

Bioreactor destinat a la producció de biopesticides 
a partir de residus orgànics urbans.
Font: Universitat Autònoma de Barcelona.

Aleshores ho veu clar. Els microorganismes no deixaran de treballar mentre les condicions siguin les òptimes, però ella sí que pot fer que tot s'aturi. Mira al seu voltant, està sola. Amb un rampell, desconnecta el bioreactor. En poques hores, els nutrients s'esgotaran i el cultiu no prosperarà. Ràpidament es treu la bata i abandona el laboratori. A fora, l'inunda una intensa olor de terra mullada. Són els bacteris del bosc fabricant geosmina lliurement, regalant-li el millor bàlsam per a la seva fugida.

Aquest text participa en el blog de narrativa científica Café Hypatia amb el tema #PVlucesysombras


___________________________________________________

Microrevueltas

¿Qué pasaría si un día todos los microorganismos que trabajan para nosotros se declarasen en huelga? ¿Si cansados de ser explotados, de vivir bajo la presión de tener que mantener el ritmo de producción, detuviesen su multiplicación y su metabolismo? Lo piensa mientras comprueba el funcionamiento del bioreactor, en el cual millones de bacterias crecen y se multiplican exponencialmente. Se imagina a maestros queseros, yogurteros y enólogos desconcertados al ver quesos que no maduran, leche que no forma yogur, tinas donde el mosto no fermenta. Se imagina a técnicos de laboratorio desesperados porque no obtienen los cultivos deseados, deteniéndose la producción de antibióticos, de vacunas, de probióticos, de biofertilizantes y biopesticidas. Realmente, las consecuencias serían nefastas y la idea, a pesar de ser totalmente absurda, la hace sonreir. No deja de ser gracioso como los humanos, aparentemente amos y señores del planeta, dependemos de estas formas de vida microscópica para vivir. La humanidad utiliza las levaduras, los hongos y las bacterias desde mucho antes de conocer su existencia. 

Tinas de la Vall del Flequer (Bages),
destinadas a la producción de vino a mediados del s.XIX.
Foto: Salut Vila, octubre de 2017

La levadura Saccharomyces cerevisiae nos ha acompañado desde tiempos antiguos, ofreciéndonos el producto de su fermentación para elaborar pan, vino y cerveza. Civilizaciones como la egípcia consideraban la cerveza como la bebida de los dioses. 

Las bacterias lácticas, Lactobacillus y Streptococcus, viajaban dentro de los sacos de leche fresca de los pueblos nómadas de la antigua Tracia, actual Bulgaria, en torno al 4.500 aC. El calor y el contacto de la leche con la piel del saco mientras recorrían caminos, creaba un ambiente idóneo para que las bacterias transformasen la lactosa de la leche en ácido láctico, dando lugar a los primeros yogures de la historia.

Colonias de Penicillium 
sobre agar SDA. Foto: Salut Vila

Hongos como Penicillium roqueforti permiten la elaboración de potentes quesos de los cuales ya hablaba Plinio el Viejo en el año 76 dC. Curiosamente, Penicillium es también el protagonista de la serendipia de Fleming, de la cual derivaron los primeros antibióticos. Aunque el uso de mohos provinientes de alimentos o del suelo para curar heridas ya era presente en culturas tan distantes como la antigua Grecia, la Índia, la China, Rusia o los nativos norteamericanos, fue a partir del aislamiento de sustancias antibióticas, denominadas penicilinas por el hongo Penicillium, que la medicina hizo un paso de gigante, conviertiendo la penicilina en el medicamento que ha salvado más vidas de la historia.


 Salvar vidas. Las palabras retumban en su cabeza. La mirada fija en el bioreactor. En su interior, un medio de cultivo contiene los nutrientes necesarios para el crecimiento de Clostridium botulinum. Sus ingredientes favoritos y un estricto control de temperatura y pH, favorecen su multiplicación y la producción de su característica toxina. Habitante de suelos y aguas estancadas, esta bacteria tiene la particularidad de formar esporas altamente resistentes, que le permiten sobrevivir a altas temperaturas y en ausencia de oxígeno. La toxina generada por este bacilo, escondida en conservas mal elaboradas, nos puede provocar la muerte, pero producida y administrada bajo control permite tratar enfermedades neurológicas asociadas a hiperactividad muscular o ser usada en tratamientos de estética, el famoso bótox. Sin embargo, en el laboratorio donde trabaja el destino es muy distinto. Se estremece cada vez que lo piensa. Si viviera como los microorganismos, ajenos a las consecuencias de su actividad, o como la mayoría de sus compañeros de trabajo, que ignoran los objectivos reales de la empresa, no tendría este peso en la consciencia.  Pero ella conoce bien la verdad. 

Representación de enfermos
de viruela (México, 1538).
Fuente: Revista chilena de infectología

Y mentalmente repasa los episodios de la historia en los que el afán absurdo e incomprensible de los humanos por la guerra ha convertido a los microorganismos en armas crueles y silenciosas. Ve las fuerzas coloniales esparciendo el virus de la viruela entre las poblaciones indígenas americanas. Se estremece pensando como las tropas rusas arrojaron cadáveres infectados de peste sobre Tallin en 1710.  Recuerda como el gobierno alemán envió cartas contaminadas con Bacillus anthracis a Finlandia, Rumanía, Estados Unidos y Argentina, durante la Primera Guerra Mundial. Por no hablar de los atroces experimentos con agentes biológicos en seres humanos perpetrados por la Unidad 731 del Ejército Imperial Japonés entre 1937 y 1945. Tristemente, la parte más oscura de la humanidad sigue haciendo camino y las toxinas generadas en el bioreactor que tiene enfrente seran usadas con fines bélicos.


Bioreactor destinado a la producción de biopesticidas 
a partir de residuos orgánicos urbanos.
Fuente: Universitat Autònoma de Barcelona.

Entonces lo ve claro. Los microorganismos no dejaran de trabajar mientras las condiciones sean las óptimas, pero ella sí que puede hacer que todo se detenga. Mira a su alrededor, está sola. En un arrebato, desconecta el bioreactor. En pocas horas, los nutrientes se agotaran y el cultivo no prosperará. Rápidamente se quita la bata y abandona el laboratorio. Fuera, la inunda un intenso olor a tierra mojada. Son las bacterias del bosque fabricando geosmina libremente, regalándole el mejor bálsamo para su fuga.

Este texto participa en el blog de narrativa científica Café Hypatia con el tema #PVlucesysombras

dijous, 15 de setembre del 2022

Veus abissals

 Si no fos perquè no en resistiríeu les dures condicions, de bon grat us convidaria a casa meva. Però la nostra és una llar abissal, situada a tanta profunditat que fins i tot la llum es cansa abans d'arribar-hi. La temperatura en aquestes serralades submarines no arriba als 4°C, si bé a casa ens escalfem amb energia geotèrmica. De lluny, es poden apreciar les fumaroles, sortint de xemeneies que connecten directament amb l'interior de la Terra i que transformen la freda aigua de l'oceà en banys hidrotermals mineralitzants. 

Xemeneia mineralitzant (The Brothers)
(Font: National Oceanic and Atmospheric
Administration-NOAA)

Si vosaltres us reuniu entorn a llars de foc a l'hivern, nosaltres ens reunim allà on la Terra escup magma, dissolent les roques i alliberant minerals a l'aigua. L'aigua en contacte amb el magma pot superar els 300°C de temperatura. Som pocs els qui podem viure en aquest entorn, en el qual, a més de l'alta temperatura, existeix una elevada pressió hidrostàtica. Als més valents de la nostra família els anomenem supertermòfils, donat que són capaços d'aguantar temperatures d'entre 115°C i 150°C. Aquells que també són resistents, si bé no tant, els coneixem com hipertermòfils, i suporten entre 80°C i 115°C de temperatura. Mentre que els que viuen entre 50°C i 80°C són els termòfils. Som una gran família, de milions d'individus, ocupant un espai aparentment solitari i fosc. El fons de l'oceà, el gran desconegut, font de misteris i llegendes, és en realitat un món ple de vida. Nosaltres l'habitem des de temps immemorials. Des de molt abans que els humans féssiu els primers passos, abans que qualsevol de les espècies de peixos, crustacis o equinoderms amb qui compartim les aigües aparegués, abans que la Terra s'omplís de verd. Fins i tot hi ha qui diu que foren els nostres ancestres, fa milions d'anys, els qui iniciaren la vida al planeta. 

Malgrat pugui semblar que estem aïllats de tot el que succeeix metres amunt, som l'origen i som la base sobre la qual tot es sosté. Diuen que hi ha hagut èpoques en què tot era gèlid fora de l'oceà. Però nosaltres vam seguir aquí, guardant la vida com el tresor més preuat de la Terra. Al llarg dels anys, hem vist com la vida s'obria camí i evolucionava. I ara la foscor ja no és tan negra, ja que guarda la màgia de veure aparèixer animals luminescents, com el diable negre (Melanocetus johnsonii), el peix escurçó (Chauliodus macouni),  o el peix drac abissal (Stomias boa), movent-se entre les aigües com lluernes enmig de la nit. I potser em direu que aquests peixos fan més por que gràcia, amb les seves llargues dents i les seves potents mandíbules. 

Diable negre (Melanocetus johnsonii)

Potser sí, però nosaltres no els temem. Aquests grans animals, que han desenvolupat apèndix i òrgans luminescents per atraure les preses, el que volen és carn i mai es fixarien en éssers microscòpics com nosaltres. A més, encara que ells no ho saben, ens necessiten per sobreviure. En aquest ambient hostil, a més de 4.000 metres de profunditat, on la fotosíntesi no és possible i, per tant, no hi ha algues ni vegetals, els nutrients escassegen. Per això la nostra feina, la quimiosíntesi, resulta de vital importància. El nostre dia a dia transcorre produint matèria orgànica a partir de l'oxidació de molècules inorgàniques, com el ferro i el sofre que trobem dissolts en l'aigua de les fumaroles. Dediquem la nostra vida a una tasca imprescindible per a la comunitat: la fabricació d'aliments. A vegades treballem associats amb altres éssers vius. Un de molt especial és Riftia pachyptila, una espècie de cuc tubular gegant que té un òrgan especialment creat per allotjar-nos al seu interior. Aquest curiós animal, que no té boca ni sistema digestiu, ens proporciona diòxid de carboni, oxigen i sulfur d'hidrogen, mentre que nosaltres li aportem matèria orgànica que li serveix com a nutrient.

Cuc tubular gegant (Riftia pachyptila).
(Font: planeterde.de)

 L'evolució ens ha fet complementaris, ens ha unit com a simbionts. Com cada un de vosaltres, de fet. Sí, potser ningú no us ho ha dit mai, però els éssers humans també sou simbionts. Necessiteu els bacteris per viure tant com necessiteu un cor que batega. Els microorganismes formem part dels vostres intestins, del vostre sistema immunitari, de la vostra pell. Configurem les vostres defenses, la vostra digestió, la vostra olor, podem fins i tot modelar el vostre caràcter. Sense nosaltres, simplement no seríeu. Convivim en simbiosi, com conviuen totes les espècies en el gran organisme que és la Terra. Malgrat us considereu independents i dominants, necessiteu a la resta d'espècies per sobreviure. Necessiteu l'oxigen produït per les plantes i pels cianobacteris. Aquests parents nostres van ser els primers en fabricar oxigen quan la Terra era un planera inhòspit i gràcies a ells va ser possible la vida. 

Les espècies modelem l'atmosfera, el sòl, els oceans, modelem la Terra i ella ens modela a nosaltres. El dia que mireu a la Terra com un tot, en què cada ésser viu és imprescindible, fins i tot els més diminuts que vivim en indrets remots, entendreu la importància de protegir-la. 

Stencil de Lynn Margulis, defensora de la Hipòtesi Gaia.
Font: Exposició "Ciència Fricció. Vida entre espècies companyes", CCCB

Aquest text participa en el blog de narrativa científica Café Hypatia amb el tema #PVgaia


___________________________________________________

Voces abisales

Si no fuera porque no resistiríais las duras condiciones, con mucho gusto os invitaría a mi casa. Pero nuestro hogar es abisal, situado a tanta profundidad que incluso la luz se cansa antes de llegar. La temperatura en estas cordilleras submarinas no supera los 4°C, aunque en casa nos calentamos con energía geotérmica. Desde lejos, se pueden apreciar las fumarolas, saliendo de chimeneas que conectan directamente con el interior de la Tierra y que transforman el agua fría del océano en baños hidrotermales mineralizantes. 

Chimenea mineralizante (The Brothers)
(Fuente: National Oceanic and Atmospheric
Administration-NOAA)

Si vosotros os reunís junto al fuego a tierra en invierno, nosotros nos reunimos allá donde la Tierra escupe magma, disolviendo las rocas y liberando minerales al agua. El agua en contacto con el magma puede superar los 300°C de temperatura. Somos pocos los que podemos vivir en este ambiente donde, además de la alta temperatura, existe una elevada presión hidrostática. A los más valientes de nuestra familia los llamamos supertermófilos, puesto que son capaces de aguantar temperaturas de entre 115°C y 150°C. Aquellos que también son resistentes, aunque no tanto, los conocemos como hipertermófilos, y soportan entre 80°C y 115°C de temperatura. Mientras que los que viven entre 50°C y 80°C son los termófilos. Somos una gran familia, de millones de individuos, ocupando un espacio aparentemente solitario y oscuro. El fondo del océano, el gran desconocido, fuente de misterios y leyendas, es en realidad un mundo lleno de vida. Nosotros lo habitamos desde tiempos inmemoriales. Desde mucho antes de que los humanos hiciérais los primeros pasos, antes de que cualquiera de las especies de peces, crustáceos o equinodermos con quienes compartimos las aguas apareciese, antes de que la Tierra se llenara de verde. Incluso hay quien dice que fueron nuestros ancestros, hace millones de años, quienes iniciaron la vida al planeta. 

Aunque pueda parecer que estamos aislados de todo lo que sucede metros arriba, somos el origen y somos la base sobre la cual todo se sostiene. Dicen que ha habido épocas en las cuales todo era gélido fuera del océano. Pero nosostros seguimos aquí, guardando la vida como el tesoro más preciado de la Tierra. A lo largo de los años, hemos visto como la vida se abría camino y evolucionaba.  Y ahora la oscuridad ya no es tan negra, ya que guarda la magia de ver aparecer animales luminiscentes, como el diablo negro (Melanocetus johnsonii), el pez víbora (Chauliodus macouni),  o el pez dragón (Stomias boa), moviéndose entre las aguas como luciérnagas en medio de la noche. Y quizás me diréis que estos peces dan más miedo que nada, con sus largos dientes y sus potentes mandíbulas. 

Diablo negro (Melanocetus johnsonii)


Quizás sí, pero nosotros no los tememos. Estos grandes animales, que han desarollado apéndices y órganos luminiscentes para atraer a sus presas, lo que quieren es carne y nunca se fijarían en seres microscópicos como nosotros. Además, aunque ellos no lo saben, nos necesitan para sobrevivir. En este ambiente hostil, a más de 4.000 metros de profundidad, donde la fotosíntesis no es posible y por lo tanto no hay algas ni vegetales, los nutrientes escasean. Por eso nuestro trabajo, la quimiosíntesis, resulta de vital importancia. Nuestro día a día transcurre produciendo materia orgánica a partir de la oxidación de moléculas inorgánicas, como el hierro y el azufre que encontramos disueltos en el agua de las fumarolas. Dedicamos nuestra vida a una labor imprescindible para la comunidad: la fabricación de alimentos. A veces trabajamos asociados con otros seres vivos. Uno de muy especial es Riftia pachyptila, una especie de gusano de tubo gigante que tiene un órgano especialmente creado para alojarnos en su interior. Este curioso animal, que no tiene boca ni sistema digestivo, nos proporciona dióxido de carbono, oxígeno y sulfuro de hidrógeno, mientras que nosotros le aportamos materia orgánica que le sirve como nutriente.

Gusano de tubo gigante (Riftia pachyptila).
(Fuente: planeterde.de)

 La evolución nos ha hecho complementarios, nos ha unido como simbiontes. Como cada uno de vosotros, de hecho. Sí, quizás nadie os lo ha dicho nunca, pero los seres humanos también sois simbiontes. Necesitáis a las bacterias para vivir igual como necesitáis un corazón que late. Los microorganismos forman parte de vuestros intestinos, de vuestro sistema inmunitario, de vuestra piel. Configuramos vuestras defensas, vuestra digestión, vuestro olor, podemos incluso modelar vuestro carácter. Sin nosotros, simplemente no seríais. Convivimos en simbiosis, como conviven todas las especies en el gran organismo que es la Tierra. Aunque os consideréis independientes y dominantes, necesitáis al resto de especies para sobrevivir. Necesitáis el oxígeno producido por las plantas y por las cianobacterias. Estos parientes nuestros fueron los primeros en fabricar oxígeno cuando la Tierra era un planera inhóspito y gracias a ellos fue posible la vida. 

Las especies modelamos la atmósfera, el suelo, los océanos, modelamos la Tierra  y ella nos modela a nosotros. El día que miremos a la Tierra como un todo, donde cada ser vivo es imprescindible, hasta los más diminutos que vivimos en lugares remotos, entenderéis la importancia de protegerla. 

Stencil de Lynn Margulis, defensora de la hipótesis Gaia.
Fuente: Exposición "Ciencia fricción. Vida entre especies compañeras", CCCB



Este texto participa en el blog de narrativa científica Café Hypatia con el tema #PVgaia


dilluns, 15 d’agost del 2022

Ciència i poesia dels sentits


Em parles de compostos químics volàtils, de glàndules olfactives, de sinapsis neuronals, d'hipocamp i de sistema límbic, però jo et puc dir que hi ha olors que em transporten a indrets i moments concrets, com un viatge fugaç al passat. Que l'olor de llibre antic no és només la degradació de la cel·lulosa alliberant lignina, és un grapat de records d'infantesa amb un remolí de rondalles al cap. Em descrius l'olor del bosc després de la pluja amb el petricor, la geosmina i els Streptomyces, però per mi és la calma omplint-me cada porus, com una llarga abraçada.

Em parles de papil·les gustatives, de cèl·lules ciliades i de transducció sensorial, però hi ha menjars impossibles de descriure, fruit de receptes plenes d'història i amb l'amor i la passió per la cuina com a ingredients principals. Que la vida pot ser dolça, i a voltes amarga, però sempre la podem condimentar al nostre gust.

Em parles d'ones sonores, de vibracions i de freqüències, però jo et puc dir que la música em fa vibrar i emocionar. Que em captiva el cant de la merla els capvespres de primavera, que a l'hivern enyoro els xiscles dels falciots i el ric-ric de les cigales. Em pots explicar tots els detalls de l'aparell fonador dels humans,  però el que realment compta és saber que hi ha veus i rialles que em recomforten quan més ho necessito.

Em parles de fotoreceptors, de nervis òptics i de lòbul occipital, però jo et puc dir que he vist  paisatges que m'han deixat sense alè i obres d'art que m'han commogut. On tu veus verd de clorofil·la, de pigment fotosintètic, jo hi veig conreus omplint bancals, boscos de ribera replets de vida, alzinars i fagedes vestint la muntanya. Tu dius pelargonidina i jo dic la màgia de veure els camps tenyir-se de vermell de badabadocs quan esclata la primavera.

Em parles de receptors sensorials, de corpuscles i d'estímuls, però jo conec el poder d'una abraçada i la tendresa de la mà d'un infant entre les meves. Em dius que és gràcies als corpuscles de Krause que detectem el fred i que amb els corpuscles de Ruffini detectem la calor. I jo et parlo de la sensació d'una suau brisa a la cara i de la calidesa d'una llar de foc. 

I sí, sé que tot el que m'expliques és el que fa possible el que jo sento. Potser és per això que penso que també de tu, ciència, en podem fer poesia.



Aquest text participa en el blog de narrativa científica Café Hypatia amb el tema #PVsentidos


___________________________________________________

Ciencia y poesía de los sentidos

Me hablas de compuestos químicos volátiles, de glándulas olfativas, de sinapsis neuronales, de hipocampo y de sistema límbico, pero yo te puedo decir que hay olores que me transportan a lugares y momentos concretos, como un viaje fugaz al pasado. Que el olor a libro antiguo no es solamente la degradación de la celulosa liberando lignina, es un puñado de recuerdos de infancia con un torbellino de fábulas en mi cabeza. Me describes el olor a bosque tras la lluvia con el petricor, la geosmina y los Streptomyces, pero para mi es la calma llenándome cada poro, como un largo abrazo.

Me hablas de papilas gustativas, de células ciliadas y de transducción sensorial, pero hay comidas imposibles de describir, fruto de recetas llenas de historia y con el amor y la pasión por la cocina como ingredientes principales. Que la vida puede ser dulce y a veces amarga, pero siempre la podemos sazonar a nuestro gusto.

Me hablas de ondas sonoras, de vibraciones y de frecuencias, pero yo te puedo decir que la música me hace vibrar y emocionar. Que me cautiva el canto del mirlo los atardeceres de primavera, que en invierno añoro los chillidos de los vencejos y el chirrido de las cigarras. Me puedes explicar todos los detalles del aparato fonador de los humanos, pero lo que realmente cuenta es saber que hay voces y risas que me reconfortan cuando más lo necesito.

Me hablas de fotoreceptores, de nervios ópticos y de lóbulo occipital, pero yo te puedo decir que he visto  paisajes que me han dejado sin aliento y obras de arte que me han conmovido. Donde tu ves verde de clorofila, de pigmento fotosintético, yo veo cultivos llenando bancales, bosques de ribera repletos de vida, encinares y hayedos vistiendo la montaña. Tu dices pelargonidina y yo digo la magia de ver los campos teñirse de rojo de amapolas cuando estalla la primavera.

Me hablas de receptores sensoriales, de corpúsculos y de estímulos, pero yo conozco el poder de un abrazo y la ternura de la mano de un niño entre las mías. Me dices que es gracias a los corpúsculos de Krause que detectamos el frío y que con los corpúsculos de Ruffini detectamos el calor. Y yo te hablo de la sensación de una suave brisa en la cara y de la calidez de un fuego a tierra. 

I sí, sé que todo lo que me cuentas es lo que hace posible lo que yo siento. Quizás es por esto que pienso que también de ti, ciencia, podemos hacer poesía.



Este texto participa en el blog de narrativa científica Café Hypatia con el tema #PVsentidos